Etichete

Salata de boeuf, între tradiție și contradicții. O rețetă din secolul trecut include și homar. „Se așează frumos în piramidă pe farfurie”

Salata de boeuf, între tradiție și contradicții. O rețetă din secolul trecut include și homar. „Se așează frumos în piramidă pe farfurie”

Puține mâncăruri festive au reușit, de-a lungul timpului, să provoace atâtea dezbateri aprinse precum salata de boeuf. Discuțiile pornesc de la detalii aparent minore, celebra dilemă „cu sau fără mazăre”, și ajung până la întrebări de identitate culinară: mai este sau nu „de boeuf” atunci când carnea de vită este înlocuită cu pui, pește ori chiar somon afumat? Cert este că acest preparat a devenit un reper al meselor de sărbătoare din România. Iar cercetările istoricului gastronomic Cosmin Dragomir arată limpede că rigiditatea actuală a rețetei este mai degrabă o invenție modernă decât o tradiție autentică.